Kardak’ta 28 yıl sonra hareketli anlar: Türk ve Yunan botları arasında gerginlik

Posted by

1996 yılında Türkiye ile Yunanistan’ı savaşın eşiğine getiren, Bodrum ile Yunanistan’ın Kalimnos adası arasında kalan ve iki ıssız kayalıktan oluşan Kardak kayalıklarında hareketli anlar yaşandı. Türk sularına giren Yunan sahil güvenlik botuna Türk sahil güvenlik botu müdahale etti.

Yunan ve Türk botları arasında kovalamaca

Sözcü’de yer alan habere göre; saat 13.52 sıralarında Kilimli (Kalimnos) Adası’ndan hareket eden Yunan sahil güvenlik botu, Türk karasularına girdi. Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gümüşlük mahallesine 3,5 mil uzaklıktaki Kardak kayalıklarına ulaşmaya çalışan bot ile kayalıklara yarım mil uzaklıkta bekleyen Türk sahil güvenlik botu arasında kovalamaca yaşandı.

Türk sahil güvenlik botu, Yunan botunu uzaklaştırdı

10 dakika süren olay sırasında 4-5 kez Kardak kayalıklarına girmeye çalışan Yunan botunu, Türk botu bölgeden uzaklaştırdı. Yunan botunun  Kalolimni Adası önlerine çekilmesi ile gerginlik sona ererken, Bodrum ve Yalıkavak limanlarından iki sahil güvenlik botu daha Kardak bölgesine yönlendirildi.

Bölgede halen üç sahil güvenlik botu ve Kalolimni önlerinde bir Yunanistan sahil güvenlik botu bulunuyor.

KARDAK KRİZİ

1996 Ocak ayında Türk bandıralı bir geminin Kardak Kayalıkları’nda karaya oturması sonucu Yunan ve Türk kurtarma ekipleri arasında anlaşmazlık çıkınca patlayan krizdir ve iki ülkeyi savaşın eşiğine getirmiştir.

Figen Akat isimli Türk gemisi 25.12.1995 tarihinde Ege Denizi’ndeki Kardak Kayalıkları’nda karaya oturdu. Bu olaydan sonra Yunanistan, deniz kazasının kendi karasularında olduğunu ileri sürdü. Türkiye ise söz konusu adaların kendisine ait olduğunu belirtti.Yunanistan ordusu, bir süre sonra doğudaki adacığa asker çıkarıp bayrak dikti. Bunun üzerine iki ülkenin deniz kuvvetleri adanın çevresinde konuşlandı.

Zamanın Başbakanı Tansu Çiller, “O bayrak iner, o asker gider” diyerek, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin savaşa hazır olduğunu belirtti ve 30.01.1996 gecesi adaya asker çıkarılmasını istedi.Türk SAT ve SAS komandoları Doğu Kardak’ı kuşatmış olan Yunan donanmasının arasından geçerek, hemen ikinci ada olan Batı Kardak’a gece operasyonu ile çıkıp Türk bayrağını diktiler.

Sonrasında Bill Clinton’un telefonu ve NATO Genel Sekreteri Javier Solana ve Amerikan delegesi Richard Holbrooke girişimleriyle tansiyon düşürüldü. 1 Şubat’ta adadan her iki ülke askerlerini çekti ve kriz öncesi duruma dönüldü.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir